top of page

על השראה, עיצוב והחיים עצמם

על השראה, עיצוב והחיים עצמם

חומרים - זה כל הסיפור!

אחד האלמנטים המרכזיים, אם לא המרכזי מכולם בעיצוב פנים הוא בחירת החומרים. בעיני חומרים הם בעלי אופי ואישיות. הם נותנים לחלל מלבד צבע (ולעומת צבע) עומק, תחושה וטקסטורה. כל פעם שאני נתקלת בחומר מעניין דבר ראשון היד מושטת לגעת, למשש ולהרגיש.

גם בתוך עולם החומרים, לכל חומר יש מגוון גימורים שכל אחד מהם ישקף תחושה אחרת לגמרי. ניקח לדוגמא זכוכית. זכוכית יכולה להיות מבריקה, קרה, מודרנית ומינימלסטית. לעומת זאת בגימור של דוגמא כלשהי (כמו זכוכית סבתא) היא חמה יותר, ביתית, נותנת תחושה של תקופה אחרת – סוג של וינטאג'. היא שקופה פחות, מעבירה אור אך לא שקופה לגמרי ולא ניתן לראות דרכה. גימור אחר, זכוכית רשת משוריינת, זכוכית שפסי מתכת מצויים בתוכה היא שקופה פחות, בעלת מראה גיאומטרי ונותנת תחושה תעשייתית יותר. וכמובן שיש עוד...

זו רק דוגמא אחת לכך שחומר יכול להיות בעצם משפחה שלמה. ניתן ללכת איתו לכיוונים שונים ולייצר תחושה ומראה אחרים שרלוונטיים לכוונת העיצוב. בחירה בגימור מסוים תיתן אופי שונה לחלוטין. זה נכון לבטון, עץ, ברזל ועוד חומרים רבים. כאן המקום שלי כמעצבת לבחור לא רק בחומר, אלא גם בגימור והשילוב הנכון לחלל.

מתוך אהבת החומרים עקבתי אחרי הבלוג של מיכל מונטג – Design Play Ground, ומאוד שמחתי מאוחר יותר גם להכיר אותה. דיברנו קצת על עיצוב, בלוגים ועל מיזם החומרים שלה. הסתקרנתי ושמחתי להיפגש, להשתתף בסדנה "חומרים להשראה" של מיכל ולשמוע עוד – כמובן על חומרים.

אז הנה מה שסיקרן אותי וששאלתי את מיכל, בטוחה שגם אתם תהנו להכיר:

אז קודם כל ספרי קצת על עצמך

מיכל, בוגרת תואר בעיצוב פנים ומעצבת פנים כבר מעל 10 שנים. מרצה בחוג לעיצוב פנים של מכללת ספיר.

בעלת הבלוג Design Play Ground.

במהלך השנים התפתחתי עם המקצוע. הפרויקטים גדלו והתרבו, מצאתי את עצמי מחלקת את זמני בין עבודת העיצוב המקצועית לשאר הדברים שכל עצמאית צריכה לעשות - לשווק ולפתח את העסק.

לשם כך גם פתחתי בלוג. הבלוג התחיל בתוך האתר המקצועי שלי ובהמשך עבר כמה גלגולים יחד איתי. שנינו התפתחנו וכיום הוא אתר עצמאי שתומך במיזם של גלרית החומרים.

לוח חומרים של המעצבת ליאת מלכה צילום: מיכל מונטג

מה הביא אותך לפתח את מיזם גלריית החומרים?

המיזם נולד מתוך צורך אישי שלי. במהלך עבודתי כמעצבת פנים עבדתי עם חומרים שונים. במסגרת כל פרויקט בניתי לוחות השראה ללקוחות בצורה ויזואלית וממוחשבת.

על מנת להרגיש את החומרים, להתאים אותם לפרויקט ולחבר ביניהם מצאתי את עצמי מתרוצצת בין חנויות שונות ואולמות תצוגה. מה שדרש ימי עבודה שלמים ולא תמיד הצלחתי להשיג את כל החומרים.

במסגרת כל פרויקט העברתי ללקוחות את הכיוון העיצובי דרך לוחות ההשראה שהכנתי. שמתי לב שלעתים, עם הירידה לשטח לבחירת החומרים המתאימים, ובמהלך התפתחות הפרויקט (פרויקט בעיצוב פנים יכול לקחת בין מספר חודשים לשנים, תלוי בסוג הפרויקט) הלקוחות התפזרו. הם התקשו להיצמד לחומרים שסוכמו ולכן סטו מהקו המנחה שהכתיב את העיצוב. הבנתי שחלק מזה נובע מכך שלאחר החשיפה לחומרים בשטח, נוצר פער בין מה שהם דמיינו לבין התחושה בפועל. לפעמים החיבור היה דווקא לחומרים אחרים, שלא התאימו או השתלבו והדבר היקשה על הבחירה ובלבל אותם. המעבר בין מספר מקומות על מנת להמחיש את כל החומרים הרלוונטיים גם הוא הקשה על התהליך.

הבנתי שנוכחות זמינה של חומרים כבר משלב התכנון הראשוני יכלה לצמצם את הפער מול הלקוחות ולעזור להם להתכנס לחומרים המתאימים תוך כדי גיבוש הפרויקט. מצאתי את עצמי אוספת חומרים לכל פרויקט כדי לפשט את התהליך והחלה להצטבר אצלי כמות גדולה של חומרים.

מתוך הצורך שלי ותהליך האיסוף נולד הרעיון. הבנתי שאם לי יש צורך כזה כמעצבת, מן הסתם זה צורך שקיים גם אצל מעצבות נוספות.

אז מה היא בעצם גלריית החומרים?

גלריית החומרים היא תצוגה ניידת שנפתחת כל פעם במקום אחר בקונספט של פופ אפ. בגלריה קיים מגוון גדול של חומרים מסוגים שונים שרלוונטיים לעיצוב פנים. בגלריה אפשר למצוא את החומרים הקלאסיים והשימושיים לצד חומרים מיוחדים יותר. בנוסף, חשוב לי להציג בגלריה גם מגוון חומרים מתוצרת כחול-לבן ושל מעצבים ישראלים כמו מיקה בר שמעצבת טקסטיל יחודי, עדן סעדון שעובדת עם עץ בתלת מימד, ECO – חיפויים מבטון ועוד.

החומרים מוצגים תוך שימוש באלמנטים הקיימים בחלל התצוגה או לחילופין על סטנדים מתקפלים וניידים שיצרתי במיוחד. המגוון בגלריה גדל ומשתנה כל הזמן.

מי קהל היעד של הגלריה?

הגלריה מכוונת לקהל שהוא מקצועי – אדריכלים ומעצבי פנים.

חומרים שקופים

צילום: מיכל מונטג

איזה שימושים ניתן לעשות בחומרים בגלריה?

מעצבים יכולים לעשות שימוש בגלריה בצורות שונות:

השראה ויצירתיות. במהלך עבודתנו כמעצבים אנחנו שוקעים לעיתים בעבודה הביצועית והפרקטית, נתקלים באילוצים תקציביים או טכניים שמקשים עלינו ללכת עם היצירתיות עד הסוף. בגלריה אני רוצה לאפשר יצירתיות ומשחק עם חומרים. להוציא את החומר מהמחשב וההדמיה ולהפעיל את החושים. לייצר אפשרות לשאוב מהם השראה ולהצית את הדמיון.

הכרות עם חומרים. הגלריה רלוונטית למעצבים. בכל שלב של ותק והתמקצעות ניתן להפיק ממנה ערך.

סטודנטים יחשפו לחומרים מגוונים וירחיבו את הידע, מעצבים יוכלו לבדוק שילובי חומרים שטרם התנסו בו ושיכול להתאים לפרויקט שלהם. חווית המישוש והמגע מולידה רעיונות.

הכרות עם ספקים. על החומרים נמצאת מדבקה עם פרטי הספק על מנת לאפשר למעצב ליצור קשר ישיר עם הספק. זוהי נקודת התחלה למחקר על החומר, אפשרות להרחיב את הידע דרך הספק, ולהזמין ממנו ישירות.מפגש חומרים למעצבים ולקוחות – הגלריה תהווה גם מקום מפגש משותף לשיח על חומרים בין לקוח ומעצב. מעצבים יוכלו להגיע עם הלקוח לגלריה כבר בשלב מוקדם של הפרוייקט ולהמחיש ללקוחות את לוח החומרים הייעודי והמדויק עבורם כך שלא יהיה פער בין מה שהלקוח מצפה לחומר בפועל. הלקוח יוכל להתחבר לחומר ממקום אחר, לייצר זיכרון חושי.

מה הלאה, מה החזון?

כרגע הגלריה פועלת בפורמט של פופ-אפ ומקיימת שיתופי פעולה עם מקומות שרואים את הערך שהיא מביאה וחוברים אלי. אני מקיימת הרצאות וסדנאות "חומרים להשראה" כיוון שבעיני הגלריה היא מגרש משחקים של השראה.

החזון הוא לבית קבוע בו יתקיימו הסדנאות, אליו יגיעו מעצבים כדי לצאת מהמחשב ולהרגיש את החומרים ויוכלו למצוא מידע רב במקום אחד. המקום ירכז את החידושים בתחום החומרים בעולם העיצוב וישלב תכנים עם ערך מוסף, תערוכות מתחלפות והשראה מתחומים משלימים.

יש לך העדפות לחומרים מסויימים?

לאחרונה התאהבתי בכל החומרים הצבעוניים ובעלי השקיפות, כמו פוליגל לדוגמה. אלו חומרים שנותנים אופי קליל ושונה ומסקרן אותי ליישם אותם בחלל בפרויקט המתאים או אפילו במיבני התצוגה של גלריית החומרים הניידת שלי.

לוח חומרים של המעצבת אורן לסרי צילום: מיכל מונטג

היה לי מרתק לשוחח עם מיכל ונהניתי לשחק עם החומרים. אני ממליצה להכנס לבלוג של מיכל Design Play Ground. תוכלו למצוא שם עוד על חומרים, יוצרים ומידע על הסדנאות שמיכל מקיימת.

אני לגמרי מאמינה שעיצוב צריך להרגיש דרך החושים. מגע ועבודה עם הידיים הוא משמעותי עבורי ואני משתדלת להכניס אותו לחיי גם בעבודה וגם בפנאי. ניתן לקרוא על זה בפוסט קודם שכתבתי "פוזיטיב-נגטיב".

תודה שקראתם עד לפה, ובכלל שאתם איתי פה בבלוג. מעריכה את זה מאוד.

אשמח לשמוע מה חשבתם.

אסנת

מוזמנים להגיב, לשתף מחשבות ולהשאיר עקבות שהייתם.

ואם יש לכם חברים שזה יעניין אותם שתפו אותם – הם יודו לכם וגם אני.

מוזמנים להרשם לבלוג פה למטה וכל פוסט חדש ישלח ישירות אליכם למייל.

2R6A9603-Edit.jpg

נעים מאוד, אסנת ברק.

מתכננת. מעצבת. מלמדת. מצלמת. כותבת. אוהבת חומרים, אנשים והחיבור ביניהם.  במסע יומיומי של גילוי השראה בדברים שסביבי, צבע, חומר, יצירה ויוצרים.

אני כותבת על מה שגורם לי להתרגש, להתלהב ולרצות להמשיך ולחקור. מתרגמת למילים ותמונות את ההרגשה שמעבירים אלי חפץ, חומר או יצירה.

פוסטים אחרונים:
ואל תפספסי גם את זה...
bottom of page